Chcąc sprostać Waszym oczekiwaniom i sugestiom będziemy częściej przygotowywać mniej kaloryczne przepisy oraz zdrowsze wersje popularnych dań. ;) Zaczynamy od pomysłu z książki Anny Starmach "Lekkość" - który od razu zapragnęłyśmy przygotować. Mowa o placuszkach szpinakowych z sosem z suszonych pomidorów, które są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Z podanych ilości wyszło nam 6 placuszków, więc jeśli chcecie przygotować to danie dla dwóch osób, podwójcie składniki.
Składniki:
250g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 suszone pomidory
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i szpinak - smaż około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki. Przełóż szpinak na sitko i odciśnij z nadmiaru wody, następnie go drobno posiekaj.
2. Jajko wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Dopraw do smaku pieprzem i solą, połącz ze szpinakiem. Masa nie powinna być bardzo gęsta, ale musi być zwarta, więc jeśli będzie zbyt płynna, dodaj więcej mąki.
3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, łyżką nakładaj masę szpinakową, formuj placuszki (lekko spłaszczaj), smaż ok 1,5 minuty z każdej strony. Gdy będą usmażone, przełóż na talerz wyłożony papierem dopieczenia, który wchłonie ewentualny nadmiar oliwy.
4. Przygotuj sos: Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Placuszki polej sosem i jedz jeszcze ciepłe :)
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i szpinak - smaż około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki. Przełóż szpinak na sitko i odciśnij z nadmiaru wody, następnie go drobno posiekaj.
2. Jajko wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Dopraw do smaku pieprzem i solą, połącz ze szpinakiem. Masa nie powinna być bardzo gęsta, ale musi być zwarta, więc jeśli będzie zbyt płynna, dodaj więcej mąki.
3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, łyżką nakładaj masę szpinakową, formuj placuszki (lekko spłaszczaj), smaż ok 1,5 minuty z każdej strony. Gdy będą usmażone, przełóż na talerz wyłożony papierem dopieczenia, który wchłonie ewentualny nadmiar oliwy.
4. Przygotuj sos: Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Placuszki polej sosem i jedz jeszcze ciepłe :)
Nasze oceny:
Basia: Placuszki bardzo nam smakowały, w połączeniu z tym sosem były przepyszne :). Moja ocena: 10/10.
Bardzo fajne placuszki:)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki, chociaż nie dla mnie, bo szpinak ;)
OdpowiedzUsuńKocham szpinak, placuszki genialne :D
OdpowiedzUsuńpysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne placuszki :)
Wspaniałe :-) częstuje się z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na słono też lubię ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńtakie placki bardzo lubię, a jak są zdrowsze to tym bardziej do mnie trafiają :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o kilka placuszków...
OdpowiedzUsuń